Bezoek SeniorenPunt

Bel ons voor een afspraak via
040 – 220 22 02 of kom langs.

Informatiebijeenkomst

Adresgegevens

Winston Churchilllaan 83
5623 KW Eindhoven

Routebeschrijving

Openingstijden
maandag t/m donderdag 9.00 tot 17.00 uur
vrijdag 9.00 tot 13:00 uur
zaterdag & zondag Gesloten

“Ik hoef nu alleen maar de straat over te steken om bij Jan te zijn”

Het verhaal van Jan en Angelica Rokven

Je bent 50 jaar getrouwd en samen volop aan het genieten van ‘je oude dag’. En dan gebeurt er iets vreselijks. Een herseninfarct. Toen dat Jan Rokven (76) vorig jaar overkwam stond zijn leven en dat van zijn vrouw Angelica (71) volledig op zijn kop. Thuis wonen kon niet meer, maar Jan en Angelica wilden natuurlijk zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt blijven. SeniorenPunt hielp het echtpaar aan een passende woon- en zorgoplossing.

 

Van zelfstandig naar in één klap totaal afhankelijk

Angelica vertelt: “Wij woonden al 45 jaar in dezelfde huurwoning en deden nog gewoon alles zelf. Jan ging drie keer per week naar de sportschool, hij fotografeerde, we gingen op vakantie, deden gezellige dingen met onze kinderen, kleinkinderen en vrienden. En dan ineens dat herseninfarct. Dat was zo’n klap. Gelukkig is hij mentaal nog helder, maar de linkerkant van zijn lichaam is verlamd en praten gaat bijna niet. Beter dan dit gaat het ook niet worden. Hij is van een zelfstandige, actieve man naar totaal afhankelijk gegaan. Dat is heel verdrietig.”

“Je bent verdrietig en eigenlijk gewoon in shock. Als je dan ook nog alles helemaal alleen moet gaan uitzoeken…”

Samenwerking van instanties

Na het infarct kwam Jan via het ziekenhuis op de revalidatieafdeling van Brunswijck terecht. Toen hij daar eenmaal was, kwam de consulente van SeniorenPunt in beeld. “Zij zorgde ervoor dat Jan hier een permanente woonruimte kreeg. Hij heeft nu een fijne kamer met een eigen badkamer en toilet.”, vertelt Angelica. “De verschillende locaties en instanties hebben hierin zo goed samengewerkt. Je bent verdrietig en eigenlijk gewoon in shock. Als je dit dan ook nog helemaal alleen moet gaan uitzoeken…Ik weet niet of ik dat had gekund.”

Een appartement aan de overkant

“Toen Jan goed en wel op zijn plek zat, zei mijn zoon: ‘Mam, is het voor jou ook niet veel handiger om te verhuizen naar een plek dichterbij papa?’. Wij woonden in de wijk Jagershoef, dat is eigenlijk niet zo heel ver weg, maar ik ga twee keer per dag naar Jan toe. En dat was toch wel steeds een hele onderneming. Ik heb gevraagd of ik een aanleunwoning naast Brunswijck kon krijgen. Helaas kwam ik daar niet voor in aanmerking, maar een tijdje later kreeg ik een appartement toegewezen hier tegenover. Ideaal, ik hoef maar over te steken en ik ben bij Jan. In het weekend neem ik hem ook altijd mee naar huis. Zo fijn dat we dan samen kunnen zijn. Echt samenwonen, dat gaat niet meer. Jan heeft 24/7 zorg nodig. In mijn eentje lukt dat niet. Bovendien ben je dan alleen nog maar mantelzorger. Ik wil ook mijn eigen leven nog kunnen leiden, dan ben ik ook een leukere echtgenote.”

“We hadden onze oude dag echt wel anders voorgesteld, maar dat ik hier zo vlakbij terecht kon en dat Jan hier zo goed zit, daar zijn we dankbaar voor.”

Een aanpassing voor iedereen

“Toen ik naar mijn nieuwe appartement verhuisde, kende ik nog maar weinig mensen. Intussen ben ik aangesloten bij een wandelclubje in de buurt en ik ga nog steeds elke week zwemmen. En Jan heeft hier ook zijn activiteiten. Van therapieën tot vogelhuisjes maken, bloemschikken en gym. Hij kan natuurlijk niet alles, maar wat wel lukt doet hij met veel plezier. We gaan ook regelmatig naar het café beneden voor een drankje. Het is hier echt gezellig, er komen ook veel mensen uit de wijk. We hadden onze oude dag echt wel anders voorgesteld, maar dat ik hier zo vlakbij terechtkon en dat Jan hier zo goed zit, daar zijn we dankbaar voor.”

Menselijk en liefdevol

Wanneer zoiets als dit je overkomt krijg je te maken met zaken waar je niets vanaf weet. Je stond er eerder gewoon nooit bij stil. Je komt ineens in een rollercoaster terecht. Dan is het zó fijn dat je op een menselijke en liefdevolle manier begeleid wordt. De mensen van SeniorenPunt keken echt puur naar ons en onze situatie. En nog steeds. Als ik de consulente spreek, dan is er oprechte interesse in hoe het nu met ons gaat. Nu we de woon- en zorgsituatie goed geregeld hebben, is het tijd om alles te verwerken. Gelukkig zijn we positief ingesteld. We hebben we het nog steeds fijn met elkaar en onze kinderen, familie en vrienden zijn een enorme steun. We maken er wat van samen!”

Heeft u ook hulp of advies nodig? Bel 040 – 220 22 02 of mail naar info@seniorenpunt.nl. We helpen u graag verder!

 

Neem contact met ons op

Bezoek SeniorenPunt

Bel ons voor een afspraak via
040 – 220 22 02 of kom langs.

Informatiebijeenkomst
Adresgegevens

Winston Churchilllaan 83
5623 KW Eindhoven

Routebeschrijving
Openingstijden
maandag t/m donderdag 9.00 tot 17.00 uur
vrijdag 9.00 tot 13:00 uur
zaterdag & zondag Gesloten

Een initiatief van:

Wooninc Vitalis

In partnerschap met:

Woonbedrijf Thuis