Het verhaal van Rob en Patricia Wijman
“Nu mama in de buurt woont is er weer ruimte om gewoon gezellig te kletsen.”
Wanneer je moeder de leeftijd van 91 aantikt, is de kans groot dat zelfstandig wonen niet meer zo goed lukt. Patricia en Rob Wijman merkten dat al een tijdje aan hun moeder en schoonmoeder mevrouw Heersmink-Stiekel. Er was meer aandacht en zorg nodig, maar de grote afstand maakte dat niet heel makkelijk: mevrouw woonde in Harderwijk en Rob en Patricia in Eindhoven.
Een verhuizing was nodig. En het liefste in de buurt.
Zelfstandig
Patricia: “Mijn moeder is altijd een hele scherpe, zelfstandige vrouw geweest. Maar 91 is natuurlijk ook een hele leeftijd. Wij merkten al langer dat het niet meer zo goed ging thuis, maar mama zelf had dat ziet zo in de gaten. Zo stuurde ze zorgondersteuners gewoon weg, zonder dat ons te laten weten, deed ze niet open voor de taxi of ze vergat de telefoon goed op de haak te leggen. Omdat wij in Eindhoven wonen en zij in Harderwijk, was het niet makkelijk om haar bij te staan. Verhuizen vond ze niet nodig. Tot ze in 2019 zelf aangaf dat ze er wel over na wilde denken.”
Corona-angst
“Nu ze dat zelf aangaf, begrepen we dat we het in gang moesten zetten”, vertelt Rob. “Dat toegeven was een hele stap voor haar. We hebben meteen een indicatie voor wonen met zorg aangevraagd en zijn alvast gaan kijken bij geschikte woonzorggebouwen in Harderwijk. En toen barstte Corona los. Je hoorde veel horrorverhalen uit verzorgingshuizen. Ze was echt bang en wilde niet meer. Ze kreeg in de tussentijd zorg aan huis, maar in september 2021 zag ze in dat het niet meer ging thuis. Toen hebben we voorgesteld om dichterbij ons in Eindhoven te komen wonen. Gelukkig vond ze dat uiteindelijk een goed idee.”
“Wij waren gewend aan bureaucratische instanties, maar hier ging alles heel vlot.”
Een schot in de roos
Patricia: “Wij woonden nog niet zo lang in Eindhoven, dus wij kenden de weg hier nog niet echt op het gebied van wonen en zorg voor senioren. Gelukkig attendeerde onze buurvrouw ons op SeniorenPunt.” “Wat een verademing was dat”, vult Rob aan. “Onze ervaring met andere instanties was dat het er erg bureaucratisch aan toeging, met weinig ruimte voor het individu. Maar hier ging alles heel vlot. Mama had binnen twee maanden een woning, maar nog veel belangrijker: er werd echt naar haar geluisterd. Zo leek het de consulente een goed idee om te kijken naar woongebouwen met een meer gemêleerde groep bewoners uit allerlei delen van het land. Een schot in de roos!”
Gewoon weer gezellig kletsen
“Nu woont mama zo’n drie kilometer verderop, op een gezellige plek waar ze supergoed verzorgd wordt. Dat geeft enorm veel rust, vertelt Patricia. “Waar we eerder een halve dag onderweg waren om een uur op bezoek te zijn kunnen we nu gemakkelijk twee of drie keer per week koffie gaan drinken. En er is weer ruimte om gewoon gezellig te kletsen in plaats van alleen maar in de regelstand te staan.” “De mensen in Berckelhof zijn fantastisch!” zegt Rob. “Professioneel, respectvol en ze houden ons goed op de hoogte. Ze moet haar weg nog een beetje vinden, maar het eigengereide, dat zit er gelukkig nog in! Zo is er hulp bij aan- en uitkleden voor het douchen, maar ik las laatst in het rapport dat ze dat graag zelf blijft doen. Helemaal prima en goed dat daar naar geluisterd wordt. Iedereen verdient een respectvolle behandeling, of je nu 9 of 90 bent.”
“Wees geduldig en schakel hulp in”
Het advies voor anderen met ouders op leeftijd, draait volgens Patricia en Rob om twee dingen: geduld en niet alles alleen doen. Patricia: “Het is bijzonder: vroeger zorgde zij voor mij en nu zorg ik voor haar. Dat vraagt van ons allemaal een aanpassing. Oudere mensen hebben voor alles echt meer tijd nodig. Je moet geduld hebben. Niet overal een strijd van maken en wat vaker je schouders ophalen. Ze neemt lang niet alles van mij aan.” “Daarom hebben we ook de omgeving gemobiliseerd”, vult Rob aan. ”Van de huisarts tot de hulp in de huishouding, we hebben iedereen gevraagd om haar te helpen overtuigen dat een verandering nodig was.” Patricia heeft nog een laatste tip: “Begin op tijd met het op touw zetten van alles. Een zorgindicatie heb je zo geregeld, maar dan komen de wachtlijsten. Wij hebben het geluk gehad dat het zo snel gegaan is, maar je kunt niet altijd meteen terecht bij de locatie van je keuze.”
Heeft u ook hulp of advies nodig?
Bel 040 – 220 22 02 of mail naar info@seniorenpunt.nl. We helpen u graag verder!