Bezoek SeniorenPunt

Bel ons voor een afspraak via
040 – 220 22 02 of kom langs.

Informatiebijeenkomst

Adresgegevens

Winston Churchilllaan 83
5623 KW Eindhoven

Routebeschrijving

Openingstijden
maandag t/m donderdag 9.00 tot 17.00 uur
vrijdag 9.00 tot 13:00 uur
zaterdag & zondag Gesloten

Langdurige zorg nodig, wat nu?

Wanneer blijkt dat u langdurige zorg nodig heeft in een zorglocatie, komt er heel wat op u af. Hoe vraagt u een zorgindicatie aan, welke zorg heeft u precies nodig en hoe verloopt het verder? SeniorenPunt maakt het helder.

Stap 1: Zorgindicatie aanvragen

Wanneer u weet dat langdurige zorg nodig is, moet u een zorgindicatie aanvragen. Dit kunt u zelf doen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ is een onafhankelijke organisatie die beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). We helpen u graag op weg. Ook uw huisarts, en wijkverpleegkundige weet hoe dit werkt.

Stap 2: Contact met het zorgkantoor

Komt u in aanmerking voor zorg binnen de Wet Langdurige Zorg? Dan stuurt het CIZ het indicatiebesluit naar het zorgkantoor. Zorgkantoren regelen dat mensen met een Wlz-indicatie de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat kan zorg in de eigen woning zijn of in een woongebouw met langdurige zorg. Zorgkantoren werken zelfstandig en zijn gekoppeld aan de grootste zorgverzekeraar in die regio. Iedereen met een WlZ-indicatie, kan via het zorgkantoor gratis hulp krijgen bij het regelen van langdurige zorg. Is nog niet duidelijk wie de zorgverlener van uw voorkeur is? Dan neemt het zorgkantoor na de indicatie contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

Stap 3: Zorgaanbieder kiezen

Zodra duidelijk is welke zorg u precies nodig heeft en welke zorgaanbieder dit voor u kan regelen, stuurt het zorgkantoor uw indicatie door naar de zorgaanbieder van uw voorkeur. Deze zorgaanbieder wordt uw dossierhouder. De dossierhouder is uw aanspreekpunt en overlegt met u over bijvoorbeeld een passende woonlocatie, de urgentie van de verhuizing en uw specifieke wensen.

Stap 4: Wachten op een woning

Is verhuizen voor u de beste optie, dan kunt u meestal niet direct terecht, maar komt u op een wachtlijst. Uw dossierhouder heeft regelmatig contact met u en/of uw eerste contactpersoon over onder andere de plaats op de wachtlijst en de beschikbare plaatsen. Daarnaast bespreekt de dossierhouder ook met u en/of uw eerste contactpersoon hoe de situatie tot opname het beste overbrugd kan worden. De dossierhouder is samen met het zorgkantoor verantwoordelijk voor het op tijd organiseren van de zorg die u nodig heeft.

 

Neem contact met ons op

Bezoek SeniorenPunt

Bel ons voor een afspraak via
040 – 220 22 02 of kom langs.

Informatiebijeenkomst
Adresgegevens

Winston Churchilllaan 83
5623 KW Eindhoven

Routebeschrijving
Openingstijden
maandag t/m donderdag 9.00 tot 17.00 uur
vrijdag 9.00 tot 13:00 uur
zaterdag & zondag Gesloten

Een initiatief van:

Wooninc Vitalis

In partnerschap met:

Woonbedrijf Thuis